Dag 4: 9 februari > Mijn eerste slang! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Dick Lock - WaarBenJij.nu Dag 4: 9 februari > Mijn eerste slang! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Dick Lock - WaarBenJij.nu

Dag 4: 9 februari > Mijn eerste slang!

Door: dick lock

Blijf op de hoogte en volg Dick

10 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo

Ik kan steeds beter slapen, ik word wel steeds wakker van mijn ventilator maar zonder ventilator is slapen helemaal niet mogelijk. Dan is het zo benauwd en gaan de muggen sneller op je zitten. Vandaag werd ik om 9uur wakker. Daarna heb ik Henna gebeld dat het water het helemaal niet meer deed. Dus zij is iemand gaan bellen en ik mocht bij haar komen douchen. Of zoals ze dat in het Surinaams zeggen: baden.
’s Middags kwam de man weer langs om het waterprobleem te fiksen en dit is gelukkig gelukt. Dus ik heb weer gewoon stromend water!
Daarna zijn Fred en ik weggegaan naar het loket van vreemdelingenzaken om mijn visum te regelen. En hier heb ik weer een nieuw formulier gekregen die ik moet invullen en ik moet 150 US dollars betalen… leukleuk…. Ook zijn we opzoek geweest naar een fiets maar de 2e hands fietsen de er aangeboden werden, waren wel erg duur… dus Henna probeert bij kennissen wat te regelen. Ik ben blij dat we met de auto waren want het plensde de hele dag! Op de terugweg zijn we langs een internet provider gereden en heeft Henna ervoor gezorgd dat ze morgenochtend langskomen om internet in mijn huisje te installeren!
Elke keer als ik naar de winkel loop zie ik halverwege de straat een klein plantsoentje waar ik elke keer kikkergeluiden vandaan hoor komen en veel vogels zie vliegen. Dus ik besloot ernaartoe te gaan. Toen ik me had omgekleed en op het punt stond om weg te gaan kwam Fred toevallig binnenlopen. Dus ik vroeg of hij mee wilde. Hij kende het stukje al en zei dat er ongeveer 20 leguanen zaten! Hoewel het een stukje is van 20 bij 30 ongeveer. Op het moment dat we aankwamen zag hij meteen al 2 kleine leguanen! Van 1 heb ik ook een goede foto kunnen maken. Echt ongelofelijk hoe goed hij dieren kan zien! Hij is ook jager geweest bij zijn familie en hij is hier dus erg getraind in. Op een gegeven moment nam hij een stukje al voorbeeld dat de leguanen vaak op zo’n stukje zitten en precies op dat moment kwam er een leguaan uit de boom vallen!! De hierop volgende 10 minuten heb ik er nog 5 zien vallen (wanneer ze denken dat je ze ziet, maken ze zich uit de voeten door uit de boom te vallen en weg te rennen) maar jammer genoeg hebben we er geen een te pakken kunnen krijgen, of terwijl… deze vluchttechniek werkt! xD
Het was een erg lastig stukje om door heen te lopen door de hevige begroeiing, en we hebben dus geen kikkers kunnen vinden maar ik heb nog wel een aantal leuke vogeltjes op de foto kunnen zetten. De foto’s zet ik op facebook , en de foto van de leguaan zet ik hieronder.
Nadat ik gegeten had was ik nog steeds al enthousiast over de dieren zo dichtbij mijn huisje. Hoewel het al donker begon te worden heb ik meteen mijn lange broek en oude schoenen aangetrokken. En ook maar mijn meteen mijn hoofdlampje erbij gepakt. Bij het stukje waar ik met Fred was heb ik tot mijn spijt niks meer kunnen vinden… maar toen ik naar mijn huisje liep zag ik het plantsoen, wat misschien ooit een grasveld is geweest… maar waar nu allemaal struiken stonden en moeilijk doorheen te struinen was. En dacht ik kan daar net zo goed even snel langs lopen. Ik begon langs de kant waar het nog niet zo begroeid was en waar een slootje vlak langs lag. Daar had ik in de eerste minuut al een stuk of 5 agapadden gezien… de Bufo marinus waar die ik al eerder gezien had. Maar mooier was dat ik langs dat zelfde stukje mijn eerste slang in Suriname heb gezien!!!! Jammer genoeg hoorde ik alleen een grote plons en zag in het donker heel vaagjes een bruine slang met een vage tekening door het water wegzwemmen door een verbindingsbuis met een andere sloot… ik stond op het punt om zelf het slootje in te gaan maar het feit dat er in Suriname dodelijke slangen voorkomen heeft me hiervan weerhouden. Ondanks dat ik weet dat vrijwel alle waterminnende slangen in Suriname niet giftig of giftig maar niet gevaarlijk zijn wilde ik het risico toch niet nemen. Ik heb wat research gedaan en ik vermoed dat het de schele waterslang (Helicops angulatus) is of de witring waterslang (Hydrops triangularis triangularis) is. Maar omdat de schele waterslang algemener is en meer waarnemingen van bekend zijn vermoed ik dat deze het is. Ik ga morgenochtend meteen kijken of hij het water weer is uitgekomen en misschien van het ochtendzonnetje ligt te genieten.
Nadat ik een beetje teleurgesteld was omdat ik het dier niet te pakken had gekregen ging ik weer naar mijn huisje zo’n 15 meter verderop van de vindplaats… en besloot nog heel even snel een rondje door mijn tuin te doen. Tsja als er een slang zich bevind binnen 15 meter van mijn huis dan is er ook een mogelijkheid dat er eentje in mijn tuintje zit. Vlak voordat ik weer bij mijn voordeur was zag ik ineens op ooghoogte 2 oogjes mij in spanning aankijken vanuit een struik. Er lag gewoon een kleine leguaan in mijn eigen tuintje!! Bij de eerste poging faalde ik hem te vangen maar bij de tweede poging had ik hem! En heb hem omdat het regende en stikdonker was maar even binnen gefotografeerd, een waar fotomodel moet ik zeggen, de foto’s zet ik op facebook.
Ik was zo enthousiast over de slang dat ik ’s avonds nog 2 kleine rondjes heb gelopen rond de sloot. Bij de eerste ronde zag ik hem zwemmen maar aan de andere kant van de sloot… en toen ik daar aankwam was hij weg… wel heb ik die ronde nog een kikker gevangen welke ik heb geprobeerd te determineren en, hoewel ik het niet met zekerheid kan zeggen, ben ik uitgekomen op een Lowland tropical bullfrog (Lowland tropical bullfrog). De op de foto is te zien hoe klein het diertje is, nog niet eens zo groot als het bovenste vingerkootje van mijn pink!
Bij de tweede ronde kwam ik de slang weer tegen! En dit lag hij te rusten vlak langs de kant, dus dit moest mijn kans zijn! Ik ben heel voorzichtig langs de vrij steile oever naar beneden gegleden en terwijl mijn hard vol adrenaline gepompt was pakte het dier bij zijn staart maar het wist zich los te rukken en zwom snel weg! Het enige waar ik mee boven kwam was een stukje wortel met modder... Zwaar teleur gesteld liep ik terug maar onderweg kwam ik als troostprijsje nog een kikker tegen! Dit keer een boomkikkertje, ik heb het diertje snel mee naar binnen genomen. Een aantal foto’s gemaakt en het weer vrijgelaten. Zo klinkt het heel simpel maar het diertje kon ruim anderhalve meter springen! En was dus best moeilijk op de foto te krijgen. Ik heb het geprobeerd te determineren maar ik kan het weer niet met zekerheid zeggen. Mijn vermoeden is een Venezuela snouted treefrog (Scinax x-signatus). Veel kikkers hebben een enorme kleurvariatie en zijn daarom moeilijk te determineren omdat ze al snel op een ander soort lijken. Tijdens het vrijlaten van dit diertje heb ik nog snel even in het slootje naast mijn huisje gekeken maar dit keer was de slang echt weg…
Henna heeft voor mij geregeld dat ik donderdag of vrijdag bij STINASU(Stichting natuurbehoud Suriname) op de onderzoeksafdeling mag rondsnuffelen. Ik ben erg nieuwsgierig en kijk uit naar morgen!

• 10 Februari 2011 - 15:48

Matthijs:

aardig wat dieren, waar ik nooit van gehoord heb :p wel leuk dat ze zo dichtbij zitten!

• 10 Februari 2011 - 15:48

Cynthia!!:

Zoooo!!!

Je komt steeeds meer tegen!!:D Wat tof!!! :D
    Ik ben benieuwd naar de aaankomende verhalen!!!:D...

Ik hou je in de gaten!!

Liefssssssssssss!(K)

• 10 Februari 2011 - 15:50

Anouk:

Echt zoo leuk allemaal!
    Je eerste slang in Suriname gezien :D
    en die Leguanen, super vet!
    Ik ga snel de foto's op facebook kijken!:D

xxxxx

• 10 Februari 2011 - 15:53

Kim:

heey...

wat een leuke dag zeg;)
    een slang leguanen super vet..
    ik heb vandaag een kraai gezien en een duif dat was het:P en een miertje;)
    veel plezier nog..

xxxxxxxxxx(K)(L)

• 10 Februari 2011 - 16:03

Laurent:

Haha er komen nog genoeg dagen je bent dr toch iets van 5 maanden he? Op het einde heb je die slang zo vaak vastgehouden dat je ze nooit meer wil zien xD

• 10 Februari 2011 - 16:04

Laurent:

Je kan er altijd eentje meenemen in een sok toch zei je? xD

• 10 Februari 2011 - 17:06

Uana:

Vet hoor Dick!

• 10 Februari 2011 - 17:27

Isabel:

jeetje wat een verhaal, als dit a lang is... hoe lang is je verhaal dan wel niet nadat je een maand in de bush bush bent geweest...

• 10 Februari 2011 - 17:37

Jorinde:

Wauw Dick, wat een verhalen én dieren! 't Begint op een survivaltocht te lijken! Geniet ervan x x x

• 10 Februari 2011 - 18:23

Alfred:

Ik dacht dat in Suriname Nederlands gesproken wordt, maar ik lees alleen maar Engelse namen.

Met alles determineren moet je veel soorten leren omdat er niet 1 gelijk is aan NL.

Die gele vogel lijkt veel op de gele kwikstaart. Is dat familie??

• 10 Februari 2011 - 18:50

Agaath:

Hé snakeman!

Wat super om zo snel al je avonturen te kunnen lezen. Pas je wel op met je capriolen om de dieren te vangen? Vind het wel héél stoer. Je zult jezelf wel tegenkomen daar in de romboe. Helemaal als je zometeen alleen in een houten hokje in het groen zit. Kan me goed voorstellen dat je overweldigd wordt door al het leven daar. Zowel van de dieren als van de mensen. Een echte cultuurshock. Ik heb nog steeds geweldige herinneringen aan mijn tijd in Costa Rica, de geluiden van alle vogels, de reptielen, vlinders, het vele groen, de grote variaties in planten en bloemen. Kortom op elk moment was er wat te beleven. Mooie foto's heb je al genomen. Ik heb een social flycatcher herkent, en die rode is vast een vinkensoort. Heb je ook vogelgidsen bij je? Of gaat je interesse helemaal uit naar de amfibieën en reptielen?
    Blijf genieten en denk aan de mooie momenten als je het even moeilijk krijgt. Hier mis je alleen een troosteloze winter en natuurlijk die ontzettend leuke docenten hahaha.

Groetjes, Agaath

• 10 Februari 2011 - 18:54

Agaath:

Oeps! Zie nu pas dat je onderschriften bij je foto's hebt en dat je dus al een aantal vogels op naam gebracht hebt. Succes met je determineertroubles!

• 10 Februari 2011 - 19:27

Inger:

Haai,
    Leuk leuk leuk! Je site staat onder mn snelkoppeling van mn telefoon, dus hou je in de gaten!

Maar ga jij maar lekker in de rimboe zitten:P ik blijf lekker in the big city!:P
    Heeeeel veel succes,
    Kusje

• 13 Februari 2011 - 12:18

Cindy:

Jeetje, je hoeft niet zo je best te doen om iedereen jaloers te maken hoor! Een echte avonturier. Moet ik toch binnenkort maar eens aan facebook beginnen he. Die fotootjes wil ik wel zien!

xx

• 14 Februari 2011 - 17:30

Marc Abuys Ecoman:

Hee Dicky boy!

Ja dat is wel vet man dat je toch in de buurt van je huisje en tuintje al wel allerlei amfibieen en ook reptielen toch vind, dat was wat mij betreft ook te verwachten , in Kroatie en Bosnie, Jordanie enz.. die regio vind je werkelijk overal! Slangen, die zitten in de Tuinen, parken en , in de tenten soms,onder te de tenten, in Midden Italie, en regio Appenijnenn ook in de Toiletgebouwen,toornslangen en ,Vierstrepen,... in Turkijje,en BAlkan,West,Katslangen en balkantoorn en vele vcolubriden, kun je op elke camping en groenstrook wel vinden .... het is een waar herpetofauna hotspot voor t geval dat de Centrale Waterzuivering, en Toiletregio veel zoogdieren en insecten aantrekken en daar komen de Slangen en ook regelmatig amfibieen op af... in Suriname is t overal vrij vochtig en talloze schuilplaatsen en bossages, vochtig hoog gras, bied voro veel soorten al een habitat,,, probleem is wel die Verwenste Goudzoekers en hun steeds grotere vervuilende Kampementen, ze moesten die kampen met de grond gelijkmaken en iedereen de Oerwouden uit sodemieteren... de bevolking nu in geheel Suriname heeft al last van allerlei kwaaltjes door het KWik en Nitraat dat met de grondfiltering in het Rivier en grondwater terecht komt.... OOk zeker slecht voor (Herpeto) Fauna en flora, maar daar i nog weinig onderzoek concreet naar gedaan .. Wel verwacht ik dat je al wel een 20 tal amfibieen soorten in de direchte omgeving kan vinden . binnen een paar weken en dan zul je meer moeite daarna hebben om wat niews te zien denk ik, wel een verdwaalde aard/of TwijgSlang, Teju of ANolis zul je zeker blijvend tegenkomen.. maar het zal altijd spannend zijn met rond de 300+ soortenReptielen daar, en meer dan 160 Soorten Amfibieen, en miss kun jij nu en ik later er nog een paar bovenop drukken , op de lange lijst.... ik heb nog spul voor je, ik zal nog wat op de mail zetten en later nog wat zaken je opsturen ... ben benieuwd naar je waarnemingen en je bezoek aan Stinazu...en... Veel geluk tot zover..!! voorzichtig.....M