Slangen zoeken/Trip leiden naar Brownsberg!
Door: Dick Lock
Blijf op de hoogte en volg Dick
23 April 2011 | Suriname, Paramaribo
’s Morgens hadden we om 7 uur afgesproken bij de plek waar ik naar slangen wilde gaan zoeken. Een aantal mensen hadden zich afgemeld en we waren dus maar met z’n drieën wat juist goed was want hoe minder mensen, hoe meer we zien zeggen we normaal. Maar helaas hebben we ondanks het geschikte weer maar heel weinig gezien. Op een gegeven moment had een van de jongens een kleine teju gespot en toen we het met z’n 3e in de val lokte en ik erop dook ontsnapte het helaas alsnog…
Later die ochtend zagen we ook nog een grote groep doodshoofdaapjes maar verder hebben we helaas niets kunnen vinden.
’s Avonds heb ik met Henna gesproken en de volgende morgen moest ik om half 7 bij haar aanwezig zijn omdat ik dan naar Brownsberg zou vertrekken.
Toen ik daar de volgende morgen was hebben we eerst nog bijna drie kwartier moeten wachten op de buschauffeur die niet op tijd ingelicht was door een tussenpersoon…
In de tussentijd werd mij duidelijk dat ik tijdens deze reis moest helpen met het leiden van de reis, Samen met Frits, een man die al lang voor Henna werkt.
Maar toen hij er aankwam hebben we snel alles ingeladen en zijn we vertrokken naar de locatie waar we de toeristen op zouden moeten halen.
De mensen waren 2 Nederlanders en 4 Belgen waarvan 2 uit het Franstalige gebied, wat er dus voor zorgde dat de gesprekstaal voornamelijk Engels was.
We zijn vertrokken naar Paranam waar we eerst wat gegeten hebben en daarna zijn we meteen doorgegaan naar Brownsberg. Vorige keer dat ik ben geweest was ik naar boven gelopen, en dit was dus mijn eerste keer met de auto naar boven. Wat dus erg hobbelig was en op sommige plekken gleed de bus weg, wat soms wel spannend was met de afgrond een meter verderop…
Toen we boven op de berg aankwamen bleek de reservering niet goed door te zijn gekomen… en dus hebben we de spullen bij een huisje neergezet en ben ik met de mensen een klein eindje gaan lopen naar de top van de berg waar een prachtig uitzicht is. En da zou Frits het huisje opruimen in de tussentijd. Ik had wat lekkere dingentjes meegenomen zodat we op de top even van het uitzicht konden geniete met een lekker broodje. Op de terugweg vond ik nog een skink en later zelfs nog een witkopdraadwormslang (Leptotyphlops tenella)! Een goed begin dacht ik zo!
Nadat we terugwaren bij het huisje, had Frits alles opgeruimd en het eten wat Henna thuis had gemaakt opgewarmd. Dus eerst hebben we heerlijk gegeten en daarna zijn we op pad gegaan naar de Leoval. De mensen waren niet allemaal evengoed te been en daardoor was het tempo erg laag. En konden we dus weinig afstand afleggen en we hebben dan ook weinig dieren gezien. Tegen het donker waren we terug en hebben we nog even wat gedronken en gegeten. Later die avond was het erg gezellig maar we zijn wel al tegen 12e gaan slapen.
De volgende morgen hebben Frits en ik een ontbijtje klaargezet om 8 uur en we hebben de mensen tussen ongeveer kwart voor 9 tot half 10 laten rondlopen bij het restaurant want daar willen ’s morgens vroeg nog wel eens apen zitten. En dit gaf ons even de kans om de spullen in de auto te laden en het huisje netjes achter te laten. Om half 10 vertrokken we richting een bootaanlegplaats bij Berg en dal. Halverwege hebben we een klein ommetje genomen om een stop de doen bij de stuwdam van het Brokopondomeer.
Vanaf die bootaanlegplaats was het 10 minuutjes varen naar het strandje Klaaskreek. Daar kregen we een heerlijk middageten. En konden we eventjes zwemmen. Laten zijn we nog even het marrondorpje in geweest. En tegen half 5 zijn we weer richting Paramaribo gegaan, waar we een voor een de mensen bij hun thuis hebben afgezet.
Bij mijn leerdoelen en verachtingen had ik oorspronkelijk beschreven dat ik kennis op wilde doen over het leiden van reisjes als deze. Maar omdat dit niet een goed seizoen is voor toeristen heb ik dit geschrapt. Maar ondanks dat het niet meer in mijn leerdoelen en verwachtingen terug te vinden is, ben ik wel blij dat Henna mij deze kans heeft gegeven. Ik heb veel van Frits kunnen leren, en zo in de praktijk leer je veel sneller dan in de lessen die ik op school heb gehad.
Tegen 7 uur was ik thuis, wat precies op tijd was want ’s avonds zou ik uit eten gaan. Dit was erg gezellig en daarna zijn we dan natuurlijk weer naar Havana lounge gegaan. Dit keer was ik wat vroeger en kon ik nog even oefenen met salsa want dinsdag heb ik mijn test! Maar helaas ging het echt zo enorm slecht! Er waren erg snelle nummers en omdat overal ervaren mensen vol op staan te draaien is het lastig om er met je basis tussen te oefenen. Ik heb dan ook maar twee nummers gedaan en ben daarna maar gewoon lekker met bekenden gaan kletsen.
De volgende dag ben ik gezellig met een groep naar het zwembad Zin geweest en ’s avonds nogmaals uit eten. En daarna ben ik naar La Caff gegaan om even een drankje te doen. Maar dit werd weer later dan ik eigenlijk had gepland…
24 April 2011 - 11:29
Marc Abuys:
ja man wel wreed hoor, je had in je eentje zeker, of met Fred, enz, wel meer gezien he, dnd ik , net als de vorige keer toch, ja jammer dat je zo vroeg, nu ja, ging slapen, in de nacht vind je daar veel amfibieen enz op pad, toch een uitgekiende locatie voor aparte soorten zoals de Otophrine, soorten en Hemipfractus en Ceratophrys.... heb je daar al wat van ,want die schijnen niet echt zeldzaam te zijn ...ok ik hoor wel man ik zal je nog wat sturen en de mail ook nog van me oom, was ik vergeten , sorry .. komt goed, hee oppassen he en heel weer hier klaarstaan straks in de zomer ha, dan ga je fijne plekjes zien in Europa, onze eigen Backyard, die toch nog voor flinke verassingen kan zorgen ,zo is er een nieuwe Mutsslang ontdekt vorig,jaar M.abubakeri,en een geheel nieuwe Hoornadder! de Cerastes Boehmei.,die komt in Noord-Tunesie voor,..miss op de Italiaanse eilanden .nog zeer weinig bekend van ,wel verslag van, ziet er echt vet uit....ok rustig aan daar , heb je nou een normaal Schepnet en tangen enz eigenlijk >> hebben ze goede materialen ,ook om slangen enz te meten en wegen >???>..
grM